Формування адаптивної відповіді рослин на дефіцит води - Жук, О.І. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
Розглянуто механізми та системи, які реалізують адаптацію рослин до дефіциту води. Проаналізовано реакції рослинного організму на виникнення хімічного і гідравлічного сигналів у корені. Показано, що рослини адаптуються до обмеження ресурсів води унаслідок зміни експресії генів і перебудови метаболізму в напрямі зменшення втрат води, збереження нативності клітинних структур і макромолекул, забезпечення виживання в несприятливих умовах середовища. Рассмотрены механизмы и системы, реализующие адаптацию растений к дефициту воды. Проанализированы реакции растительного организма на возникновение химического и гидравлического сигналов в корне. Показано, что адаптация к ограничению ресурсов воды происходит путем изменения экспрессии генов и перестройки метаболизма в направлении уменьшения потерь воды, сохранения нативности клеточных структур и макромолекул, обеспечения выживания в неблагоприятных условиях среды. Mechanisms and systems that form plant adaptation to water deficit were considered. Plant reactions on chemical and hydraulic signals generation in root were analyzed. It is shown that adaptation to limited water resources is caused by the changing genes expression and metabolism rearrangement in the direction of decreasing of water losses, protection of native cell structures and macromolecules, ensuring the survival in unfavorable environment conditions.