Особливості функціонування віолаксантинового циклу в листках контрастних за продуктивністю сортів озимої пшениці - Прядкіна, Г.О. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
Проведено порівняльне дослідження вмісту в листках пігментів віолаксантинового циклу, розміру пулу цього циклу та стану його деепоксидації. Показано, що високопродуктивний сорт озимої пшениці порівняно з менш продуктивним характеризується не тільки більшим пулом пігментів віолаксантинового циклу, а й активнішим його функціонуванням, що підтверджує більша швидкість зниження вмісту віолаксантину після 5-хвилинного освітлення. Зроблено припущення, що зниження вмісту хлорофілу при старінні листків призводить і до гальмування синтезу віолаксантину. Проведено сравнительное исследование содержания в листьях пигментов виолаксантинового цикла, размера пула этого цикла и состояния его деэпоксидации. Показано, что высокопродуктивный сорт озимой пшеницы по сравнению с менее продуктивным характеризуется не только большим пулом пигментов виолаксантинового цикла, но и более активным его функционированием, что подтверждается большей скоростью снижения количества виолаксантина после освещения в течение 5 мин. Выдвинуто предположение, что снижение содержания хлорофилла при старении листьев приводит и к торможению синтеза виолаксантина. The xanthophyll cycle pigments content in leaves, and state of their deepoxidation were studied. Variety of winter wheat with high grain productivity was characterized by a higher total xanthophyll pool size, as well as higher rate of violaxantin conversation when leaves of plant has been exposed on 5 minute light. It is supposed that decrease of chlorophyll content during leaf senescence result in decrement of violaxantin synthesis.