Активность антиоксидантных ферментов и фотосинтетической ассимиляции СО₂ листьев озимой пшеницы в условиях почвенной засухи - Соколовська-Сергієнко, О.Г.; Кірізій, Д.А.; Полішук, Г.І. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
У вегетаційному досліді вивчали вплив ґрунтової посухи в період колосіння — цвітіння на активність антиоксидантних ферментів супероксиддисмутази та аскорбатпероксидази хлоропластів і фотосинтетичну асиміляцію СО₂ прапорцевих листків рослин озимої пшениці двох сортів, що різнились за продуктивністю. Показано, що для високопродуктивного сорту Фаворитка як за оптимального вологозабезпечення, так і за умов посухи характерні більша інтенсивність СО₂-газообміну та вища продихова провідність, ніж для рослин менш продуктивного сорту Миронівська 808. Отримані дані свідчать, що більша стійкість фотосинтетичного апарату до водного дефіциту в сорту Фаворитка порівняно з сортом Миронівська 808 пов’язана з вищими активністю антиоксидантних ферментів хлоропластів та інтенсивністю фотодихання, що зумовило менші втрати зернової продуктивності першого сорту під впливом посухи. В вегетационном опыте изучали влияние почвенной засухи в период колошение—цветение на активность антиоксидантных ферментов супероксиддисмутазы и аскорбатпероксидазы хлоропластов и фотосинтетическую ассимиляцию СО₂ флаговых листьев растений озимой пшеницы двух сортов, отличающихся по продуктивности. Показано, что для высокопродуктивного сорта Фаворитка как в оптимальных условиях влагообеспечения, так и в условиях засухи характерны более высокие интенсивность СО₂-газообмена и устьичная проводимость, чем для растений менее продуктивного сорта Мироновская 808. Полученные данные свидетельствуют, что лучшая устойчивость фотосинтетического аппарата к водному дефициту у сорта Фаворитка по сравнению с сортом Мироновская 808 связана с более высокими активностью антиоксидантных ферментов хлоропластов и интенсивностью фотодыхания, что обусловило меньшие потери зерновой продуктивности первого сорта под влиянием засухи. The effect of soil drought at stage earing—flowering on the antioxidant enzymes superoxide dismutase and ascorbat peroxidase activity and photosynthetic CO₂ assimilation of flag leaves of two contrast by productivity winter wheat cultivars has been investigated in pot experiment. It was shown that high productive cultivar Favoritka had higher CO₂ exchange rate and stomatal conductivity both at optimal watering conditions and under drought than less productive cultivar Mironovskaya 808. Obtained data confirm that better resistance of photosynthetic apparatus to water deficit of cultivar Favoritka as compared to Mironovskaya 808 concerned with higher chloroplast antioxidant enzymes activity and photorespiration rate, that made for lesser losses of grain productivity of first cultivar under drought influence.