Депонувальна функція стебла як складова продукційного процесу озимої пшениці - Крупа, Н.М.; Кірізій, Д.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
В умовах вегетаційного досліду на рослинах чотирьох сортів озимої пшениці, що різнилися за висотою стебла і продуктивністю, у період цвітіння досліджено інтенсивність фотосинтезу прапорцевих листків, розподіл сухої речовини по органах та вміст у ній суми розчинних і полімерних вуглеводів, що легко гідролізуються. Наприкінці вегетації за повної стиглості визначено залишок розчинних вуглеводів у сухій речовині органів, елементи зернової продуктивності головного пагона. Показано, що в рослин пшениці депонувальна функція стебла відіграє подвійну роль: тимчасового запасання асимілятів для їх подальшого використання під час наливання зерна та альтернативного акцептора, атрагувальна здатність якого стимулює активність фотосинтетичного апарату ще до появи зернівок. Виявлено, що в нових високоінтенсивних сортів пшениці ефективність ремобілізації неструктурних вуглеводів зі стебла до зерна вища, ніж у старого, менш продуктивного високорослого сорту. В условиях вегетационного опыта на растениях четырех сортов озимой пшеницы, которые различались по высоте стебля и продуктивности, в период цветения исследована интенсивность фотосинтеза флаговых листьев, распределение сухого вещества по органам и содержание в нем суммы растворимых и легко гидролизуемых полимерных углеводов. В конце вегетации при полной спелости определен остаток растворимых углеводов в сухом веществе органов, элементы зерновой продуктивности главного побега. Показано, что у растений пшеницы депонирующая функция стебля играет двойную роль: временного запасания ассимилятов для их последующего использования при наливе зерна и альтернативного акцептора, аттрагирующая способность которого стимулирует активность фотосинтетического аппарата еще до появления зерновок. Выявлено, что у новых высокоинтенсивных сортов пшеницы эффективность ремобилизации неструктурных углеводов из стебля в зерно выше, чем у старого, менее продуктивного высокорослого сорта. In pot experiment with plants of four winter wheat varieties differed in stem height and productivity the net assimilation rate, dry mass distribution and non-structure carbohydrates content at stage of flowering were investigated. At the end of vegetation on reaching of complete ripeness the residue of soluble carbohydrates and elements of grain productivity of main shoot were determined. It was shown that stem deposit function plays dual role in wheat plants — temporary assimilates storage for their further usage at grain filling as well as alternative sink whose attractive ability stimulate photosynthetic apparatus activity before grains appearance. Plants of new high intensive varieties had more effective remobilization of non-structure carbohydrates from stem to grain than less productive old cultivar.