Частота хіазм залежно від ярусу пуп'янка у гібридів F₁ перцю солодкого за впливу ґрунтової посухи - Монтвід, П.Ю. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
Досліджено вплив ґрунтової посухи на прояв частоти хіазм у пиляках пуп’янків різних ярусів у гібридів F₁ перцю солодкого. В оптимальних і несприятливих умовах виявлено зворотний зв’язок між величиною цього цитологічного параметра та ярусом генеративного органа. При дії стресового чинника під час розвитку пуп’янків першого ярусу частота хіазм (у тім числі інтерстиціальних) збільшувалась, після дії (в пуп’янках другого і третього ярусів) — зменшувалась. За впливу зниженого вологозабезпечення в процесі розвитку генеративних органів третього ярусу відмінностей від контролю не спостерігали. Зроблено висновок, що неоднозначні зміни рекомбінаційних параметрів у межах репродуктивної системи є одним із механізмів збільшення генетичної мінливості для реалізації філогенетичної адаптації. Исследовано влияние почвенной засухи на проявление частоты хиазм в пыльниках бутонов разных ярусов у гибридов F₁ перца сладкого. В оптимальных и неблагоприятных условиях выявлена обратная связь между величиной данного цитологического параметра и ярусом генеративного органа. При действии стрессового фактора во время развития бутонов первого яруса частота хиазм (в том числе интерстициальных) возрастала, после действия (в бутонах второго и третьего ярусов) — уменьшалась. Под влиянием пониженной влагообеспеченности в процессе развития генеративных органов третьего яруса отличий от контроля не наблюдали. Сделан вывод, что неоднозначные изменения рекомбинационных параметров в пределах репродуктивной системы являются одним из механизмов увеличения генетической изменчивости для реализации филогенетической адаптации. Soil drought influence on chiasms frequency manifestation in buds of different tiers of F₁ pepper hybrids was investigated. In optimal and stress conditions it was revealed negative correlation between investigated parameter and tier of generative organ. Chiasma frequency increased as a result of stress factor action during first buds development and decreased in buds of second and third tiers as a result of post-action. There were no differences from the control as a result of lowered water supply action during development of third tier generative organs. It was concluded that no synonymous changes of recombinative parameters are one of the mechanisms of genetic variability increase to realization of philogenetic adaptation.