Вплив еліситору хітозану на фітотоксичність суміші грамініциду феноксапроп-р-етилу з метрибузином - Трач, В.В.; Паланиця, М.П.; Гринюк, С.О.; Мордерер, Є.Ю. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
Досліджено вплив еліситору хітозану на фітотоксичну дію суміші грамініциду феноксапроп-р-етилу з гербіцидом-прооксидантом метрибузином на різні за чутливістю до феноксапроп-р-етилу види рослин. Встановлено, що за додавання хітозану істотно підвищувалась фітотоксична дія суміші гербіцидів на чутливі до феноксапроп-р-етилу рослини вівса (модель однорічних злакових бур’янів) і не посилювалась пошкоджувальна дія гербіцидів на стійкі рослини озимої пшениці. Цим підтверджено принципову можливість підвищення вибірної фітотоксичності феноксапроп-р-етилу у суміші з метрибузином за використання еліситорів. Исследовано влияние элиситора хитозана на фитотоксическое действие смеси граминицида феноксапроп-р-этила с гербицидом-прооксидантом метрибузином на разные по чувствительности к феноксапроп-р-этилу виды растений. Установлено, что при добавлении хитозана существенно повышалось фитотоксическое действие смеси гербицидов на чувствительные к феноксапроп-р-этилу растения овса (модель однолетних злаковых сорняков) и не усиливалось повреждающее действие гербицидов на стойкие растения озимой пшеницы. Этим подтверждена принципиальная возможность повышения избирательной фитотоксичности феноксапроп-р-этила в смеси с метрибузином при использовании элиситоров. The effect of an elicitor chitosan on the phytotoxicity of the mixture of graminicide fenoxapropp- ethyl with a prooxidative herbicide metribuzin on plant species of different sensitivity was studied. It was found that chitosan has significantly increased the phytotoxic effects of herbicide mixture on sensitive to fenoxaprop-p-ethyl oat plants (model of annual cereal weed) but had no effect on impact on tolerant plants of winter wheat. These suggested fundamental possibility of phytotoxicity enhancement of selective mixture fenoxaprop-p-ethyl with metribuzin by using elicitor.