Вплив комплексних регуляторів росту на активність фенілаланінаміакліази рослин озимої пшениці - Гладун, Г.О.; Драговоз, І.В.; Яворська, В.К.; Маковейчук, Т.І; Білявська, Л.О.; Іутинська, Г.О. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
Досліджували вплив комплексних регуляторів росту рослин із природної сировини (біовітрекс-екстра, аверком, епін-екстра) на активність фенілаланінаміакліази в міжвузлі під колосом і прапорцевому листку озимої пшениці протягом вегетації в умовах польового дрібноділянкового та вегетаційного дослідів. Виявлено здатність цих регуляторів істотно підвищувати активність ФАЛ у першому міжвузлі під колосом озимої пшениці різних сортів. Максимальне активування ФАЛ спостерігалось у першому міжвузлі під колосом у фази колосіння і цвітіння. Исследовали влияние комплексных регуляторов роста растений из природного сырья (биовитрекс-экстра, аверком, эпин-экстра) на активность фенилаланинаммиаклиазы в междоузлии под колосом и флаговом листе озимой пшеницы на протяжении вегетации в условиях полевого мелкоделяночного и вегетационного опытов. Установлена способность этих регуляторов значительно повышать активность ФАЛ в первом междоузлии под колосом озимой пшеницы различных сортов. Максимальная активация ФАЛ наблюдалась в первом междоузлии под колосом в фазы колошения и цветения. The effect of complex plant growth regulators (biowheatrex, avercom, epin) from natural starting materials on PAL activity in winter wheat upper internode and leaf was studied. These regulators significantly stimulated PAL activity in upper internode under ear of several winter wheat varities. The maximum of PAL stimulation was observed in the upper internode at stages of earing and flowering.