Генетичні та селекційні критерії створення сортів зернових культур спирто-дистилятного напряму технологічного використання зерна - Рибалка, О.І.; Червоніс, М.В.; Моргун, Б.В.; Починок, В.М.; Поліщук, С.С. (Физиология и биохимия культурных растений, 2013)
Досліджено 470 сортів і селекційних ліній зернових культур пшениці, тритикале, кукурудзи, сорго, проса, ячменю за ознакою ефективності трансформації крохмалю зерна в етанол. Найвищу ефективність трансформації спостерігали у зразків пшениці, кукурудзи, голозерного ячменю ваксі (гени Wx) та екстрам’якозерної пшениці (ген На). Запропоновано генетичні й селекційні критерії оцінки ферментабільності зерна при створенні сортів зернових культур спирто-дистилятного напряму технологічного використання. Як найперспективнішу головну біоенергетичну культуру в Україні розглянуто тритикале. Исследованы 470 сортов и селекционных линий зерновых культур пшеницы, тритикале, кукурузы, сорго, проса, ячменя по признаку эффективности трансформации крахмала зерна в этанол. Наивысшую эффективность трансформации наблюдали у образцов пшеницы, кукурузы, голозерного ячменя вакси (гены Wx) и экстрамягкозерной пшеницы (ген На). Предложены генетические и селекционные критерии оценки ферментабильности зерна при создании сортов зерновых культур спирто-дистиллятного направления технологического использования. В качестве наиболее перспективной главной биоэнергетической культуры в Украине рассмотрено тритикале. Grain starch-to-ethanol transformation efficiency of 470 crop cultivars and breeding lines of wheat, triticale, corn, sorghum, millet and barley was studied. The highest starch-to-ethanol transformation efficiency of waxy (gene Wx) wheat, corn and hulles barley as well as extra-soft wheat (Ha gene) was found. Genetic and breeding criteria of grain fermentability breeding were proposed. Triticale as the most perspective main bioenergetic crop in Ukraine has been considered.