Ефективність, конкурентоспроможність і технологічність нових аналітично селекціонованих штамів бульбочкових бактерій сої - Маліченко, С.М.; Омельчук, С.В.; Маменко, П.М.; Коць, С.Я. (Физиология и биохимия культурных растений, 2013)
Досліджено можливість використання непрямого методу визначення відносної конкурентоспроможності активних штамів Bradyrhizobium japonicum за масою сухих рослин за змішаної інокуляції активним і висококонкурентним, але неактивним штамами. Встановлено, що всі проаналізовані штами висококонкурентоспроможні, а саме від 73 до 95 %, тобто на рівні штаму-стандарту 634б. Разом із високими ефективністю, конкурентоспроможністю нові аналітично селекціоновані штами характеризуються високою технологічністю, добре розмножуються і зберігаються на твердому носії, що задовольняє вимоги до виготовлення біопрепаратів. Исследована возможность использования непрямого метода определения относительной конкурентоспособности активных штаммов Bradyrhizobium japonicum по массе сухих растений при смешанной инокуляции активным и высококонкурентным, но неактивным штаммами. Установлено, что все проанализированные штаммы высококонкурентоспособны, а именно от 73 до 95 %, т.е. на уровне штамма-стандарта 634б. Вместе с высокими эффективностью, конкурентоспособностью новые аналитически селекционированные штаммы характеризуются высокой технологичностью, хорошо размножаются и сохраняются на твердом носителе, что удовлетворяет требованиям к изготовлению биопрепаратов. The possibility of using of indirect method to study the relative competitiveness of active strains of Bradyrhizobium japonicum by measuring plants dry weight under the mixed inoculation with active and highly competitive but inactive strains was investigated. It was established that analyzed strains possessed high competitiveness, notably 73—95 %, which was on the level of the standard strain 634b. Besides of high efficiency and competitiveness new analytically selected strains also have high technological effectiveness, reproduction and preservation abilities on solid carrier that complete the requirements for biopreparations production.