Інтенсивність фотосинтезу та активність антиоксидантних ферментів листків озимої пшениці за різних умов мінерального живлення - Соколовська-Сергієнко, О.Г.; Кірізій, Д.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2013)
Рослини озимої пшениці трьох сортів (Фаворитка, Смуглянка, Миронівська 808) вирощували у вегетаційному досліді на двох фонах мінерального живлення: N₁₆₀P₁₆₀K₁₆₀ i N₃₂P₃₂K₃₂ мг/кг ґрунту. У фазу молочної стиглості визначали вміст хлорофілу, інтенсивність вуглекислотного газообміну та активність антиоксидантних ферментів супероксиддисмутази (СОД) і аскорбатпероксидази (АПО) хлоропластів прапорцевих листків. Показано, що за нестачі мінерального живлення знижується інтенсивність фотосинтезу листків озимої пшениці, підвищується активність СОД і АПО у розрахунку на вміст хлорофілу, що можна розглядати як складову захисної реакції рослин на дію негативного чинника. Нові високоінтенсивні сорти пшениці Фаворитка і Смуглянка характеризувались вищою активністю асиміляції СО₂, антиоксидантних ферментів, більшою зерновою продуктивністю за умов як оптимального, так і зниженого фону мінерального живлення порівняно із сортом Миронівська 808. Растения озимой пшеницы трех сортов (Фаворитка, Смуглянка, Мироновская 808) выращивали в вегетационном опыте на двух фонах минерального питания: N₁₆₀P₁₆₀K₁₆₀ и N₃₂P₃₂K₃₂ мг/кг почвы. В фазу молочной спелости определяли содержание хлорофилла, интенсивность углекислотного газообмена и активность антиоксидантных ферментов супероксиддисмутазы (СОД) и аскорбатпероксидазы (АПО) хлоропластов флаговых листьев. Показано, что при недостатке минерального питания снижается интенсивность фотосинтеза листьев озимой пшеницы, повышается активность СОД и АПО в расчете на содержание хлорофилла, что можно рассматривать как составляющую защитной реакции растений на действие неблагоприятного фактора. Новые высокоинтенсивные сорта пшеницы Фаворитка и Смуглянка характеризовались более высокой активностью ассимиляции СО₂, антиоксидантных ферментов, большей зерновой продуктивностью в условиях как оптимального, так и пониженного фона минерального питания по сравнению с сортом Мироновская 808. Winter wheat plants of three varieties (Favoritka, Smuglyanka, Mironivska 808) were grown in pot experiment under two mineral nutrition backgrounds: N₁₆₀P₁₆₀K₁₆₀ and N₃₂P₃₂K₃₂ mg/kg of soil. Chlorophyll contents, carbon dioxide exchange rate and chloroplasts superoxide dismutase (SOD) and ascorbate peroxidase (APX) activity of flag leaves at milky ripeness were determined. It was shown that under mineral nutrition deficiency leaves assimilation rate decreased, and SOD and APX activity calculated on chlorophyll content increased, what can be considered as component of plant defense response to anfavorable factor. New high intensive wheat varieties Favoritka and Smuglyanka were characterized by higher rate of СО₂ assimilation, antioxidant enzymes activity and grain productivity under both optimal and lowered mineral nutrition background than variety Mironivska 808.