Фізіологічна активність сільськогосподарських культур та відтворення родючості чорноземів в агроценозах - Демиденко, О.В. (Физиология и биохимия культурных растений, 2013)
На підставі аналізу літературних джерел і власних досліджень (понад 30 років) доведено, що за мінімального обробітку чорноземів забезпечується спряженість між фізіологічними ритмами життєдіяльності сільськогосподарських культур, ритмами розкладання і синтезу гумусу, фіксацією вуглекислого газу гетеротрофною сапрофітною мікрофлорою й карбонатоутворенням, що активує природні ґрунтотвірні процеси в агроценозах. На основании анализа литературных источников и собственных исследований (более 30 лет) доказано, что при минимальной обработке черноземов обеспечивается сопряженность между физиологическими ритмами жизнедеятельности сельскохозяйственных культур, ритмами разложения и синтеза гумуса, фиксацией углекислого газа гетеротрофной сапрофитной микрофлорой и карбонатообразованием, что активирует природные процессы почвообразования в агроценозах. It was revealed on the basis of literary sources analysis and own researches (over 30 years), that in the conditions of minimum till, conjugation is provided between the physiological rhythms of vital functions of crops, the rhythms of decay and the synthesis of humus, fixing of carbon dioxide by a heterotrophic saprophyte microorganisms and carbonate formation, that proceeds agrocenoses soil formation.