Цитогенетичні наслідки радіонуклідного забруднення 30-кілометрової зони через 25 років після аварії на Чорнобильській АЕС - Якимчук, Р.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2013)
Проведено цитогенетичний аналіз клітин меристеми первинних коренів озимої пшениці, насіння якої зазнало впливу радіонуклідів ґрунту та стоків талих вод зони відчуження й зони безумовного (обов’язкового) відселення. Виявлено, що навіть через 25 років після аварії на ЧАЕС частота хромосомних аберацій у 2,0—7,6 раза перевищує контрольний рівень. Радіонукліди рідких стоків талих вод спричинюють зростання рівня аберантних клітин в 1,8—2,7 раза і в результаті міграції можуть призводити до утворення нових плям з підвищеним радіаційним фоном. Спектр хромосомних аберацій переважно включає парні фрагменти й дицентричні мости. Вищі фонові значення радіаційного забруднення ґрунту зумовлюють появу клітин з відстаючими хромосомами, що свідчить про анеугенну дію іонізувального випромінювання. Проведен цитогенетический анализ клеток меристемы первичных корней озимой пшеницы, семена которой подверглись влиянию радионуклидов почвы и стоков талых вод зоны отчуждения и зоны безусловного (обязательного) отселения. Выявлено, что даже через 25 лет после аварии на ЧАЭС частота хромосомных аберраций в 2,0—7,6 раза превышает контрольный уровень. Радионуклиды жидких стоков талых вод вызывают возрастание уровня аберрантных клеток в 1,8—2,7 раза и в результате миграции могут приводить к образованию новых пятен с повышенным радиационным фоном. Спектр хромосомных аберраций преимущественно включает парные фрагменты и дицентрические мосты. Более высокие фоновые значения радиационного загрязнения почвы обусловливают появление клеток с отстающими хромосомами, что свидетельствует об анеугенном действии ионизирующего излучения. A cytogenetic analysis of primary root meristem cells of winter wheat which seeds were influenced by soil radionuclides and liquid melt wastes of the Zone of exclusion and Zone of compulsory (absolute) resettlement was carried out. It was found that even after 25 years of the Chernobyl catastrophe the frequency of chromosomal aberrations was in 2,0—7,6 times higher then control level. Radionuclides of meltwater liquid drains cause the increase of aberrant cells in 1,8—2,7 times and as a result of migration can lead to the formation of new spots of high radiation background. The spectrum of chromosomal aberrations mainly includes paired fragments and dysenteric bridges. The impact of higher background soil radioactive pollution leads to the appearance of cells with lagging chromosomes which indicates the aneugenic effect of ionizing radiation.