Радіаційно-індукований «ефект свідка» - Шеметун, О.В.; Пілінська, М.А. (Цитология и генетика, 2007)
Узагальнено та проаналізовано наукові дані щодо механізмів розвитку, об'єктів та методів дослідження немішеневого радіобіологічного феномену – «ефекту свідка», його ролі в радіаційно-індукованій геномній нестабільності та онкогенезі. Розроблено власну модельну систему для виявлення радіаційно-індукованого цитогенетичного «ефекту свідка» в соматичних клітинах людини, яка повинна складатись з популяції опромінених in vitro чи in vivo лімфоцитів периферичної крові (як джерела пошкоджуючого сигналу) та популяції неопромінених лімфоцитів осіб іншої статі, що будуть використовуватись як «свідок». Обобщены научные данные относительно механизмов развития, объектов и методов исследования немишеневого радиобиологического феномена – «эффекта свидетеля», его роли в радиационно индуцированной геномной нестабильности и онкогенезе. Data concerning induction mechanisms, the objects and methods of investigation of a non target radiobiological phenomenon bystander effect, its role in radiation induced genomic instability and oncogenesis are summarized.