Індукція апоптозу у популяціях клітин ссавців in vitro під впливом лектинів - Коваленко, О.О.; Лукаш, Л.Л. (Цитология и генетика, 2007)
При дослідженні цитотоксичної дії пектинів, різних за походженням та вуглеводною специфічністю, у культурі клітин китайського хом’ячка показано, що при високій концентрації (20 мкг/мл) всі вони здатні індукувати підвищення рівню апоптозу через 2 доби після обробки з високим ступенем вірогідності, а у випадку лектину ікри окуня – як відразу після обробки, так і через 2 доби. Виявлено, що у культурі клітин людини лектин бузини чорної на відміну від лектину сочевиці та ікри окуня не впливає на частоту апоптичних клітин. Зазначено тенденцію стимуляції проліферації клітин людини під впливом лектину ікри окуня за малої концентрації (0,2 мкг/мл). При исследовании цитотоксического действия лектинов, отличающихся по происхождению и углеводной специфичности, в культуре клеток китайского хомячка было показано, что при высокой концентрации (20 мкг/мл) все они способны индуцировать повышение уровня апоптоза через 2 дня после обработки с высокой степенью вероятности, в случае лектина икры окуня – как сразу, так и через 2 сут после обработки. Обнаружено, что в культуре клеток человека лектин бузины черной в отличие от лектинов чечевицы и икры окуня не влияет на частоту апоптозных клеток. Отмечена тенденция стимуляции пролиферации клеток человека под воздействием лектина икры окуня при низкой концентрации (0,2 мкг/мл). The cytotoxiс action of lectins different in origin and carboxyl specificity has been studied. It has been shown that all types of lectins at high concentrations (20 mkg/ml) were able to induce apoptosis in the in vitro populations of Chinese hamster cells two days after the treatment. In the case of Persa fluviatilis lectin this effect was detected immediately after the treatment and two days later as well. It was shown that Sambucus nigra lectin did not influence the frequency of apoptosis in the culture of human cells in contrast to the Lens culinaris and P. fluviatilis lectins. The tendency of stimulation of human cell proliferation under exposure to P. fluviatilis lectin at low concentration (0,2 μg/ml) has been registered.