Полиморфизм GST-генов и цитогенетические изменения в ткани легкого больных раком легкого - Чакова, Н.Н.; Михаленко, Е.П.; Полонецкая, С.Н.; Чеботарева, Н.В.; Демидчик, Ю.Е.; Жилко, А.А.; Квитко, О.В.; Крупнова, Э.В. (Цитология и генетика, 2009)
Обнаружено, что носители делеции гена GSTT1 более подвержены риску возникновения немелкоклеточного рака легкого, чем носители нормального генотипа GSTT1(+). Изучение связи полиморфизма GST генов и цитогенетических показателей у больных раком легкого показало достоверное превышение среднегруппового уровня клеток с микроядрами у больных НМРЛ с GSTT1(–), причем у курящих пациентов с мутантным генотипом частота клеток с микроядрами была выше по сравнению с курящими носителями генотипа GSTТ1(+). Виявлено, що носії делеції гена GSTT1 більш схильні до ризику виникнення немілкоклітинного раку легенів (НМРЛ), ніж носії нормального генотипу GSTT1(+). Вивчення зв’язку поліморфізму GST генів та цитогенетичних показників у хворих раком легенів показало вірогідне перевищення середньогрупового рівня клітин з мікроядрами у хворих НМРЛ з GSTT1(–), до того ж у пацієнтів, що палять, з мутантним генотипом частина клітин з мікроядрами була вище порівняно з носіями генотипу GSTT1(+), що палять. Carriers of GSTT1 gene deletion were found to be more subjected to a risk of emerging non-small-cell lung cancer (NSLC) than those of normal GSTT1(+) genotype. Study on the relation between GST gene polymorphism and cytogenetic indices in lung cancer patients has shown a significant excess of the group average level in cells with micronuclei in NSLC patients with GSTT1(–). The frequency of cells with micronuclei was higher in smoking patients with a mutant genotype than in smoking carriers of the GSTT1(+) genotype.