Роль siRNA та miRNA у процесах РНК-залежного «мовчання» генів при вірусних інфекціях - Крулько, І.В.; Устьяненко, Д.О.; Поліщук В.П. (Цитология и генетика, 2009)
Явище РНК-індукованого «мовчання» генів є висококонсервативним механізмом серед еукаріотичних організмів. Декілька класів малих РНК (siRNA та miRNA) довжиною 21–25 нуклеотидів, що відіграють істотну роль у процесах розвитку організму, виявились важливими компонентами антивірусного захисту тварин і рослин. Даний огляд коротко описує основні етапи механізму «мовчання» генів, особливості антивірусного «мовчання» РНК у рослин, безхребетних, ссавців, шляхи супресії РНК-інтерференції вірусами, а також можливі підходи до використання згаданого феномену для боротьби з вірусними інфекціями. Явление РНК-индуцированного «молчания» генов является высококонсервативным механизмом среди эукариотических организмов. Несколько классов малых РНК (siRNA и miRNA) длиной 21–25 нт, которые играют существенную роль в процессах развития организма, оказались важными компонентами антивирусной защиты животных и растений. Настоящий обзор кратко описывает основные этапы механизма «молчания» генов, особенности антивирусного «молчания» РНК у растений, беспозвоночных, млекопитающих, пути супрессии РНК-интерференции вирусами, а также возможные подходы по использованию упомянутого феномена для борьбы с вирусными инфекциями. Phenomenon of RNA induced gene silencing is a highly conservative mechanism among eukaryotic organisms. Several classes of small RNAs (siRNAs and miRNAs) 21–25 nt in length, which play a significant role in the processes of development of an organism, occurred important components of antiviral defence in animals and plants. This review shortly describes the main stages of gene silencing mechanism, features of antiviral RNA silencing in plants, invertebrates, mammals, ways of suppression of RNA interference by viruses, as well as possible approaches of utilization of abovementioned phenomenon for struggling against viral infections.