Цитохімічний та біохімічний аналіз локалізації та вмісту целюлози у листках Sium latifolium за умов водного дефіциту - Недуха, О.М. (Цитология и генетика, 2009)
Методом лазерно-конфокальної мікроскопії досліджено розподіл целюлози в клітинах епідермісу та мезофілу листків Sium latifolium у фазі бутонізації та плодоношення. За допомогою програмного забезпечення PASCAL встановлено, що відносний вміст целюлози у клітинних оболонках залежить від тканини листка, фази онтогенезу рослини та умов її зростання. Біохімічними методами виявлено, що помірний водний дефіцит знижує вміст аморфної форми целюлози та збільшує вміст кристалічної форми целюлози в процесі росту рослини. Методом лазерно-конфокальной микроскопии исследовано распределение целлюлозы в клетках эпидермиса и мезофилла листьев Sium latifolium в фазе бутонизации и плодоношения. С помощью программного обеспечения PASCAL установлено, что относительное содержание целлюлозы в клеточных оболочках зависит от типа ткани, фазы онтогенеза и условий роста растения. Биохимическим методом выявлено, что умеренный водный дефицит снижает содержание аморфной целлюлозы и увеличивает содержание кристаллической целлюлозы. The distribution of cellulose in the cells of epidermis and mesophyll of Sium latifolium leaves at the phases of flowering and seedling by the laser¬confocal microscopic method has been investigated. The dependence of the relative content of cellulose in cell walls on the tissue type, phase of plant ontogenesis and the environment conditions has been established by using of PASCAL Program. It has been revealed that moderate water deficit leads to decrease of amorphous cellulose content and to increase of crystalline cellulose content during plant growth.