Развитие зародышей растений Brassica rapa L. в условиях микрогравитации - Попова, А.Ф.; Масгрейв, М.; Куанг, А. (Цитология и генетика, 2009)
Представлены результаты сравнительного цитоэмбриологического исследования зародышей идентифицированного возраста, сформированных в условиях микро-гравитации и в наземном лабораторном контроле. Установлено значительное сходство темпов развития и степени дифференциации зародышей в обоих вариантах. Выявлены отдельные случаи нарушений в процессе формирования зародышей и ускорение развития эндосперма на ранних стадиях эмбриогенеза в условиях микрогравитации. Представлено результати порівняльного цитоембріологічного дослідження зародків ідентифікованого віку, сформованих в умовах мікрогравітації та в наземному лабораторному контролі. Встановлено значну подібність темпів розвитку та ступеня диференціації зародків в обох варіантах. Виявлено окремі випадки порушень в процесі формування зародків та певне прискорення розвитку ендосперму на ранніх стадіях формування насіння в умовах мікрогравітації. Results of comparative studies of the embryos of identical age formed under microgravity and ground laboratory control are presented. Significant similarity of a rate of embryo development and degree of their differentiation in both variants has been shown. The single cases of the disturbances in embryo formation, and also a certain acceleration of endosperm development at the early stages of seed formation in microgravity are revealed.