Пухлино-асоційовані макрофаги в перспективі розробки методів спрямованої протипухлинної терапії - Сківка, Л.М.; Горбик, Г.В.; Федорчук, О.Г.; Позур, В.В. (Цитология и генетика, 2009)
Пухлино-асоційовані макрофаги (ПАМ) складають до 80 % лейкоцитів строми солідних пухлин. Фенотипово-функціональна гетерогенність цієї популяції клітин має наслідком різноспрямований вплив ПАМ на пухлинний ріст. Виключна роль ПАМ у пухлинній прогресії робить їх привабливою мішенню для розробки методів спрямованої протипухлинної терапії. В огляді проаналізовані основні групи методів протипухлинної терапії, орієнтованих на ПАМ і спрямованих на гальмування пухлинного неоангіогенезу, а також реактивацію протипухлинної дії мононуклеарних фагоцитів. Опухоле-ассоциированные макрофаги (ОАМ) составляют до 80 % лейкоцитов стромы солидных опухолей. Следствием фенотипически-функциональной гетерогенности этой популяции клеток является разнонаправленное влияние ОАМ на опухолевый рост. Исключительная роль ОАМ в опухолевой прогрессии делает их привлекательной мишенью для разработки методов направленной противоопухолевой терапии. В обзоре проанализированы основные группы методов противоопухолевой терапии, ориентированных на ОАМ и направленных на супрессию опухолевого неоангиогенеза, а также реактивацию противоопухолевого действия мононуклеарных фагоцитов. Tumour-associated macrophages (TAM) make about 80 % a total stromal leucocytes in solid tumours. Phenotypic and functional plasticity of this cell population causes its dual effect on tumour grows. Exceptional role of TAM in tumour progression makes them an attractive targets for selective cancer therapy. In this review the main groups of TAM-oriented methods of cancer therapy directed on inhibition of tumour angiogenesis and reactivation of antitumour action of TAM are analysed.