Радіаційно-індукована модифікація чутливості хромосом соматичних клітин людини до тестуючої мутагенної дії блеоміцину in vitro - Пілінська, М.А.; Дибський, С.С.; Дибська, О.Б.; Педан, Л.Р. (Цитология и генетика, 2010)
За допомогою модифікованого тесту «G2-bleomycin sensitivity assay» оцінено приховану хромосомну нестабільність у 53 осіб, що зазнали радіаційного впливу різної інтенсивності. Встановлено широку міжіндивідуальну варіабельність частоти хромосомних аберацій та відсутність позитивної кореляції між фоновим та індукованим блеоміцином цитогенетичними ефектами у осіб з усіх обстежених груп. Максимальний відсоток (57,9 %) осіб, гіперчутливих до тестуючої дії блеоміцину, виявлено в групі реконвалесцентів гострої променевої хвороби. В інших групах частота індивідів з прихованою хромосомною нестабільністю була практично однаковою і не перевищувала 33,3 %. Отримані результати підтвердили реальність радіаційно-індукованої модифікації генетично детермінованої чутливості хромосом соматичних клітин людини до мутагенного навантаження, яка залежить від інтенсивності та характеру опромінення. С помощью модифицированного теста «G2-bleomycin sensitivity assay» оценена скрытая хромосомная нестабильность у 53 лиц, подвергшихся радиационному воздействию разной интенсивности. Установлена широкая межиндивидуальная вариабельность частоты хромосомных аберраций и отсутствие позитивной корреляции между фоновым и индуцированным блеомицином цитогенетическими эффектами у лиц из всех обследованных групп. Максимальный процент -57,9 %) лиц, гиперчувствительных к тестирующему действию блеомицина, выявлен в группе реконвалесцентов острой лучевой болезни. В других группах частота индивидов со скрытой хромосомной нестабильностью была практически одинаковой и не превышала 33,3 %. Полученные результаты подтвердили реальность радиационно-индуцируемой модификации генетически детерминированной чувствительности хромосом соматических клеток человека к мутагенной нагрузке, которая зависит от интенсивности и характера облучения. The voluntary investigation of hidden chromosome instability in 53 persons with different intensity of radiation exposure had been carried pout using modified «G2-bleomycin sensitivity assay». In all examined groups the individual levels of chromosome injuries under identical bleomycin exposure varied in wide range and didnґt depend on their initial values in the intact cultures. Among control donors and individuals with low radiation exposure ~33 % hypersensitive persons had been identified that can be considered as genetically caused phenomenon. In patients recovered from acute radiation syndrome (57,9 %) persons expressed hidden chromosome instability. The data permit to assume that high doses of ionizing radiation can modify inherited human chromosomes susceptibility to mutagen exposure.