Вплив іонів міді на гематологічні та цитогенетичні показники прісноводних риб Carassius auratus gibelio - Верголяс, М.Р.; Веялкіна, Н.М.; Гончарук, В.В.; Гончарук, В.В. (Цитология и генетика, 2010)
Досліджено вплив іонів міді на показники клітин білої крові Carassius auratus gibelio. Оцінено зміни параметрів цитогенетичної нестабільності еритроцитів та епітеліальних клітин зябер у відповідь на дію розчинів міді. Проведено аналіз частоти появи епітеліальних клітин зябер на стадії апоптозу. Показано можливість використання комплексу гематологічних показників та параметрів цитогенетичної нестабільності для оцінки впливу ксенобіотиків на організм риб. Исследовано влияние ионов меди на клеточные показатели белой крови Carassius auratus gibelio. Оценены изменения параметров цитогенетической нестабильности эритроцитов и эпителиальных клеток жабр в ответ на действие растворов меди. Проведен анализ частоты появления эпителиальных клеток жабр на стадии апоптоза. Показана возможность использования комплекса гематологических показателей и параметров цитогенетической нестабильности для оценки влияния ксенобиотиков на организм рыб. Influence of copper ions on white blood cells parameters in Carassius auratus gibelio was investigated. Changes in cytogenetic parameters and instability in erythrocytes and epithelial cells of gills were estimated in reply to influence of copper solutions. The frequency of epithelial gill cells at a stage of apoptosis was investigated. The opportunity to use the hematological parameters and cytogenetic instability set for xenobiotics effects in fishes was shown.