Генетическая структура популяций сосны крымской (Pinus pallasiana D. Don), возобновляемых в экстремальных условиях - Коршиков, И.И.; Красноштан, О.В. (Цитология и генетика, 2010)
Показано активное возобновление сосны крымской (Pinus pallasiana D. Don) на гарях в коренных популяциях Горного Крыма и на железорудном отвале Криворожья вокруг ранее посаженных семеносящих деревьев. Самосев на отвале отличается лучшим ростом и раньше, чем на гарях, вступает в репродуктивную фазу развития. Аллельное разнообразие самосева по 20 аллозимным локусам меньше, чем в коренных популяциях, но с близким к ним уровнем гетерозиготности. Генетическая дистанция (DN) между самосевом на гарях и на отвале сопоставима с DN для коренных популяций. Показано активне насіннєве відновлення сосни кримської (Pinus pallasiana D. Don) на згарищах у корінних популяціях Гірського Криму та на залізорудному відвалі Криворіжжя навколо раніше посаджених дерев. Самосів на відвалі відзначається кращим ростом та раніше, ніж на згарищах, вступає до репродуктивної фази розвитку. Алельна різноманітність самосіву за 20 алельними локусами менша, ніж в корінних популяціях, але з близьким до них рівнем гетерозиготності. Генетична дистанція (DN) між самосівом на згарищах та на відвалі порівняна з DN для корінних популяцій. The paper reports on an intensive reforestation of Pallas pine (Pinus pallasiana D. Don) in post-fire sites in the native Mountainous Crimean populations and around the previously planted seed-producing trees in ore-mining dumps of the Krivoy Rog region. Self-sown progeny growing in the dump is characterized by a better growth and comes to the reproductive development phase earlier compared to that one growing in post-fire forest. Allele variabiity at 20 allozyme loci is less in self-sown progeny than in the native populations whereas its heterozygosity level is similar. Genetic distance (DN) among self-sown progenies in post-fire sites and ore-mining dump is comparable to that of the natural populations.