Сайт-специфічні рекомбінази у генетичній інженерії: новітні технології in vivo - Осташ, Б. (Цитология и генетика, 2010)
Зроблено огляд сучасних досягнень у галузі дослідження сайт-специфічних рекомбіназ (ССР) та їхнього практичного використання для маніпуляцій геномами про- та еукаріотів. Розглянуто принципи функціонування ССР та основні типи каталізованих ними генетичних перебудов. Приклади, наведені у цьому огляді, демонструють потенціал ССР для розв’язання широкого кола фундаментальних та практичних проблем, вирішення яких іншими методами було б набагато складнішим або й неможливим. Застосування ССР для ширшого кола біологічних систем, створення ССР, експресія яких суворо контролюється у часі і просторі, та пошук рекомбіназ із новою субстратною специфічністю є основними напрямами подальшого розвитку технології сайт-специфічної рекомбінації. Current advances in the field of site-specific recombinases (SSR) and their application for pro- and eukaryotic genomics are reviewed. Functions of SSR and main types of the genetic rearrangements they catalyze are outlined. Examples described in the review show the potential of SSR for studies of a diverse array of fundamental and applied problems, which are not easily solved (or not solved at all) with the help of other experimental approaches. Use of SSR for wider set of biological systems, generation of recombinases with a strict temporal and spatial control of their activity and search for SSR displaying new substrate specificity are major directions of development of SSR-based technology.