Ультраструктура статоцитів та клітин дистальної зони розтягу в Arabidopsis thaliana за умов кліностатування - Романчук, С.М. (Цитология и генетика, 2010)
Представлено результати електронно-мікроскопічних досліджень кореневих апексів три-, п’яти- та семидобових проростків Arabidopsis thaliana, які росли в умовах стаціонарного контролю та кліностатування. Показано як подібність до контролю, так і відмінність в ультраструктурі статоцитів та клітин дистальної зони розтягу в умовах кліностатування. Вперше встановлено чутливість ЕР-тілець, похідних гранулярного ендоплазматичного ретикулуму, які містять фермент β-глюкозидазу, до впливу симульованої мікрогравітації, що проявилась у збільшенні кількості та площі ЕР-тілець на зріз клітини та варіабельності їх форми. Ступінь цих змін корелював з тривалістю кліностатування. На основі отриманих данних припускається захисна роль ЕР-тілець в адаптації рослин до мікрогравітації. Представлены результаты электронно-микроскопического исследования корневых апексов трех-, пятии семисуточных проростков Arabidopsis thaliana, которые росли в условиях стационарного контроля и клиностатирования. Показано как сходство с контролем, так и различия в ультраструктуре статоцитов и клеток дистальной зоны растяжения в условиях клиностатирования. Впервые установлена чувствительность ЭР-телец, производных ГЭР и содержащих фермент β-глюкозидазу, к влиянию симулированной микрогравитации, что проявлялось в увеличении количества и площади ЭР-телец на срез клетки и вариабельности их формы. Степень этих изменений коррелировала с длительностью клиностатирования. На основании полученных данных предполагается защитная роль ЭР-телец в адаптации растений к микрогравитации.