Аналіз сортів та майже-ізогенних ліній м’якої пшениці за допомогою ПЛР з алель-специфічними праймерами до Gli-1 та Glu-3 локусів - Поліщук, А.М.; Чеботар, С.В.; Благодарова, О.М.; Козуб, Н.О.; Созінов, І.О.; Сиволап, Ю.М. (Цитология и генетика, 2010)
За допомогою ПЛР-аналізу γ-гліадинових генів вста новлено алельний стан в локусах Gli-A1, Gli-B1, Gli-D1 та Glu-A3 14 сортів м’якої пшениці та шести майже ізогенних ліній, отриманих на основі сорту Безоста 1. Виявлено відповідність молекулярно-генетичних даних та даних електрофорезу запасних білків: алельним варіантам блоків гліадинів Gli-A1o та Gli-A1m відповідає ПЛР-алель GliA1.2, варіантам гліадинів Gli-A1f, Gli-A1b, Gli-A1c відповідає ПЛР-алель GliA1.1, алельним варіантам Gli-B1b, Gli-B1d – ПЛР алель GliВ1.1, варіантам Gli-B1e, Gli-B1g, Gli-B1c – ПЛР-алель GliВ1.2. Детектовано новий алель за ПЛР з праймерами до маркера GliВ1.1 локусу Gli B1 у лінії GLI-B1- 12 (з блоком гліадинів Gli-B1o), отриманої від схрещування Безостої 1 з сортом Левент. С помощью ПЦР-анализа γ-глиадиновых генов установлено аллельное состояние локусов Gli-A1, Gli-B1, Gli-D1 и Glu-A3 14 сортов мягкой пшеницы и шести почти-изогенных линий, полученных на основе сорта Безостая 1. Установлено соответствие молекулярногенетических данных и данных электрофореза запасных белков: аллельным вариантам блоков глиадинов Gli-A1o и Gli-A1m соответствует ПЦР-аллель GliA1.2, вариантам глиадинов Gli-A1f, Gli-A1b, Gli-A1c соответствует ПЦР-аллель GliA1.1, аллельным вариантам Gli B1b, Gli-B1d – ПЦР-аллель GliВ1.1, а вариантам Gli B1e, Gli-B1g, Gli-B1c – ПЦР-аллель GliВ1.2. Детектирован новый аллель локуса Gli-B1 у линии Gli-B1-12 (с блоком глиадинов Gli-B1o), полученной от скрещивания Безостой 1 с сортом Левент. The allelic characteristics of the Gli-A1, Gli-B1, Gli-D1 and Glu-A3 loci of 14 bread wheat varieties and 6 nearisogenic lines derived from Bezostaya 1 have been detected by PCR analysis. The conformity of molecular-genetic data and electrophoresis of storage proteins has been determined: the allelic variants of gliadins Gli-A1o and Gli-A1m correspond to the PCR-allele GliA1.2, the gliadin variants Gli-A1f, Gli-A1b, Gli-A1c correspond to the PCR-allele GliA1.1, the allelic variants Gli-B1b, Gli-B1d – to the PCR-аllele GliВ1.1 and the variants Gli-B1e, Gli-B1g, Gli-B1c – to the PCR-allele GliВ1.2. A new PCR-allele at the Gli-B1 locus in the line Gli-B1–12 (with the gliadin block Gli-B1o from Levent) was identified.