Однонуклеотидный полиморфизм +276G>T гена адипонектина (APМ1) у доноров Харькова - Атраментова, Л.А.; Полторак, В.В.; Тыжненко, Т.В.; Горшунская, М.Ю.; Почерняев А.К. (Цитология и генетика, 2010)
На образцах крови 103 доноров (65 мужчин и 38 женщин) – жителей Харькова, из которых 70 были украинцами и 33 русскими, исследован полиморфизм +276G>T гена адипонектина (АРМ1). Частоты аллелей Т и G у мужчин и женщин, а также у русских и украинцев значимо не различаются и в общей группе составляют рT= 0,55 и рG = 0,45. Распределение генотипов не соответствует соотношению Харди Вайнберга: доля гетерозигот превосходит селективно нейтральное значение в 1,55 раза, доля гомозигот ТТ составляет 0,55, гомозигот GG – 0,33 от равновесного значения. На зразках крові 103 донорів (65 чоловіків і 38 жінок) – жителів Харкова, з яких 70 були українцями і 33 росіянами, досліджено поліморфізм +276G>T гена адипонектину (АРМ1). Частоти алелів Т і G у чоловіків і жінок, а також у росіян та українців значущо не відрізняються і в загальній групі становлять рT = 0,55 і рG = 0,45. Розподіл генотипів не відповідає співвідношенню Харді Вайнберга: частка гетерозигот перевершує селективно нейтральне значення в 1,55 разу, частка гомозигот ТТ складає 0,55, гомозигот GG – 0,33 відрівноважного значення. Polymorphism of adiponectine (APM1) gene in +276G>T position was studied. For this research we used blood samples of 103 donors (men/women: 65/38; 70 Ukrainian, 33 Russian) – habitants of Kharkiv. Frequencies of Т and G alleles were рT =0,55 and рG =0,45 in a general group. They did not meaningfully differentiate either for men and women or for Russians and Ukrainians. Distributiоn of genotypes did not correspond to Hardy-Weinberg equilibrium: share of heterozygotes was 1.55 times higher than selectively neutral value, share of TT homozygote is 0.55, and GG homozygote is 0.33 of equilibrium value.