Зв’язок поліморфізмів генів TLR2 та TLR4 зі схильністю до окремих урогенітальних інфекцій - Ізмайлова, О.В.; Шликова, О.А.; Боброва, Н.О.; Кайдашев, І.П. (Цитология и генетика, 2011)
Досліджено популяційну розповсюдженість поліморфних варіантів Arg753Gln гена TLR2 та Asp299Gly, Thr399Ile гена TLR4 серед осіб, що проживають у Полтавській області, а також зв’язок поліморфізмів із наявністю захворювань, викликаних урогенітальною інфекцією. Групу популяційного контролю склала випадкова вибірка жителів Полтавської області (n = 299), група хворих із урогенітальними захворюваннями включала 156 осіб. Генотипування цих груп за поліморфізмами гена TLR2 Arg753Gln та гена TLR4 Asp299Gly, Thr399Ile проводили з використанням ПЛР і наступним рестрикційним аналізом. Встановлено статистично значущий зв’язок алеля А гена TLR2 (р = 0,0018) і алеля G гена TLR4 (р = = 0,085) із наявністю урогенітальних захворювань. Исследовали популяционную распространенность полиморфных вариантов Arg753Gln гена TLR2 и Asp299Gly, Thr399Ile гена TLR4 среди лиц, проживающих в Полтавской области, а также связь изученных полиморфизмов с наличием заболеваний, вызванных урогенитальной инфекцией. Группу популяционного контроля составила случайная выборка жителей Полтавской области (n = 299), группа больных с урогенитальными заболеваниями включала 156 человек. Генотипирование этих групп по полиморфизмам гена TLR2 Arg753Gln и гена TLR4 Asp299Gly, Thr399Ile проводили с использованием ПЦР и последующего рестрикционного анализа. Установлена статистически значимая связь аллеля А гена TLR2 (р = 0,0018) и аллеля G гена TLR4 (р = 0,085) с наличием урогенитальных заболеваний. We investigated the population prevalence of polymorphisms of Arg753Gln TLR2 gene, and Asp299Gly, Thr399Ile TLR4 genes among people living in the Poltava region, as well as data communication polymorphisms with the presence of diseases caused by urogenital infections. The group of population control was a random sample of residents of the Poltava region (n = 299). The group of patients with urogenital diseases included 156 people. Genotyping of these groups TLR2 Arg753Gln polymorphism and the gene TLR4 Asp299Gly, Thr399Ile was performed using PCR and subsequent restriction analysis. Statistically significant association of allele A of gene TLR2 (p = 0.0018) and allele G of gene TLR4 (p = 0.085) with the presence of urogenital diseases was confirmed.