Зміни ультраструктурної організації клітин зародків в’юна за умов впливу авермектину - Мандзинець, С.М.; Кулачковський, О.Р.; Бура, М.В. (Цитология и генетика, 2011)
Досліджено ультраструктурну організацію клітин зародків Мisgurnus fossilis L. на стадіях першого та десятого поділів бластомерів за присутності в середовищі інкубації макроциклічного лактону класу авермектинів – авермектину В (0,01; 0,1 та 1 мкг/мл). Встановлено, що дія препарату призводить до ультраструктурних змін клітинних органел: гіпертрофії гранулярної та агранулярної ендоплазматичної сітки, дезорганізації мітохондрій та плазматичної мембрани зародків. Дія авермектину зумовлює дозозалежні деструктивні зміни органел, що є наслідком порушення метаболічних та регуляційних процесів, викликаних інгібуючим впливом авермектину на процеси активного транспорту іонів Na⁺, K⁺ та Ca²⁺. Отримані результати свідчать про те, що для авермектину характерна висока ембріотоксичність. Приведены результаты исследований ультраструктуры зародышей вьюна на стадиях первого и десятого делений бластомеров при воздействии 16-членного макроциклического лактона авермектина В2 (0,01; 0,1 и 1 мкг/мл). Действие авермектина ведет к изменениям ультраструктуры клеточных органоидов: гипертрофии гранулярной и агранулярной эндоплазматической сети, дезорганизации митохондрий и плазматической мембраны зародышей. Действие авермектина вызывает дозозависимые деструктивные изменения органелл вследствие нарушения метаболических и регуляторных процессов, вызванных ингибиторным влиянием авермектина на процессы активного транспорта ионов Na⁺, K⁺ и Ca²⁺. Полученные результаты свидетельствуют о характерной для авермектина высокой эмбриотоксичности. The ultrastructure of embryo cells of the loach (Misgurnus fossilis L.) at the stage of the first and the tenth divisions of blastomers in control and under the conditions of avermectin (0,01, 0,1 and 1 μg/ml) impact was investigated. Effect of avermectin resulted in significant ultrastructural changes of embryo cells such as hypertrophy of channels of the smooth and rough endoplasmic reticulum, disorganization of mitochondria and cytoplasm membrane destructions of the embryos. Avermectin led to disruption of Na⁺, K⁺ and Ca²⁺ active transport resulted in destructive changes in metabolic and regulation processes and embryo death. Such results show the high embryotoxicity of avermectin.