Непередбачені ефекти генетичних модифікацій рослин та методи їхнього аналізу - Сорочинський, Б.В.; Бурлака, О.М.; Науменко, В.Д.; Секан, А.C. (Цитология и генетика, 2011)
Аналізується проблема непередбачених ефектів, які можуть бути обумовлені генетичними модифікаціями рослин. Обговорюються фактори, що спричиняють виникнення непередбачених ефектів в генетично модифікованих рослинах, наслідки, які вони можуть спричинити, та можливість мінімізації їх шляхом застосування вдосконалених методів генної інженерії. Описуються сучасні методичні підходи до аналізу непередбачених ефектів як етапу оцінки безпечності трансгенних рослин, зокрема методи молекулярного профілювання з використанням різних «-омік»-технологій. Анализируется проблема непредвиденных эффектов, которые могут быть обусловлены генетическими модификациями растений. Обсуждаются факторы, вызывающие возникновение непредвиденных эффектов в генетически модифицированных растениях, а также последствия, к которым они могут привести, и возможность их минимизации путем использования усовершенствованных методов генетической модификации. Описываются современные методологические подходы к анализу непредвиденных эффектов как этапа в оценке безопасности трансгенных растений, в частности, методы молекулярного профилирования с использованием разных «-омик»-технологий. The problem of unintended effects caused by genetic modification of plants is analysed. Factors that can provoke the unintended effects in genetically engineered plants, their consequences and possibility of the avoiding of unintended effects with use of current methods of genetic modification are discussed. Modern methodological approaches applied to analyse the unintended effects during the safety assessment of transgenic plants, in particular methods of molecular profiling with different « omic» technologies are described.