Основні напрямки генетичної трансформації представників роду Populus - Куцоконь, Н.К. (Цитология и генетика, 2011)
В даному огляді окреслено основні переваги, які може надати плантаційне вирощування тополь, наведено їхнє значення для промисловості, а також при вирішенні екологічних проблем. Методами генетичної інженерії проаналізовано напрямки вдосконалення фенотипів Populus. Ці напрямки пов’язані зі стійкістю до біотичного та абіотичного стресів, гербіцидів, а також з модифікацією якості деревини (зниження або модифікація вмісту лігніну), фіторемедіацією, прискоренням росту, зміною морфології рослин. В представленном обзоре указаны основные преимущества, которые можно получить при плантационном выращивании тополей, описано их значение для промышленности и при решении экологических проблем. Проанализированы направления улучшения фенотипов Populus методами генетической инженерии, связанные с устойчивостью к биотическим и абиотическим факторам, гербицидам, модификацией качества древесины (снижением или модификацией содержания лигнина), фиторемедиацией, усиленным ростом, изменением морфологии растений. In this review the main advantages may be obtained with the poplar plantation production, their significance for industry and for solving the ecological problems are described. The main directions are analyzed for improving Populus phenotypes by the gene transferring related to tolerance to biotic and abiotic stress, herbicides, modification of wood quality (decreasing or modification the level of lignin), phytoremediation, fast-growth and morphological changes.