Роль менеджменту якості в системі управління вітчизняних товаровиробників - Лайко, О.І. (Економічні інновації, 2011)
У статті розглядаються актуальні проблеми оцінки результативності й ефективності діяльності підприємств за умови функціонування системи менеджменту якості. Представлено огляд існуючих підходів до формування показників і їхнього використання для оцінки діяльності й систем менеджменту. Пропонується й обґрунтовується застосування методології аналізу середовища функціонування (АСФ) для оцінки й порівняння ефективності діяльності в контексті завдань менеджменту якості. Приводяться позитивні й негативні сторони її використання. Визначається роль системи менеджменту якості в регулюванні конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників. The article deals with actual problems of assessing effectiveness and efficiency of enterprises subject to the Quality Management System. The review of existing approaches to the formation of indicators and their use for evaluation and management systems. It is proposed and justified the use of the application of the ASF methodology for analyzing of the environmental system operation to measure and to compare its performance in context of quality management. We give positive and negative aspects of its use. The role of quality management system in the regulation of the competitiveness of domestic producers is estimated.