Експерименти з окремими фотонами й атомами підтверджують фундаментальні основи квантової механіки та квантової оптики - Яценко, Л.П. (Вісник НАН України, 2013)
Нобелівську премію з фізики 2012 року було присуджено Сержу Арошу і Девіду Вайнленду за роботи
в галузі квантової оптики з формулюванням «за революційні експериментальні методи, що дозволили
вимірювати окремі квантові системи та маніпулювати ними». Розроблення цих «революційних експериментальних методів», яке тривало впродовж кількох десятиліть, дає можливість спостерігати такі
фундаментальні квантові явища, як народження і смерть фотона, квантову заплутаність, квантові
стрибки, квантову телепортацію, реалізувати квантові логічні операції з одиночними іонами, і, нарешті, перейти до практичного втілення ідеї квантового комп’ютера та керування процесами у квантових
системах. Нобелевская премия по физике 2012 года была присуждена Сержу Арошу и Девиду Вайнленду за работы в
области квантовой оптики с формулировкой «за революционные экспериментальные методы, позволившие измерить отдельные квантовые системы и манипулировать
ими». Разработка этих «революционных экспериментальных методов», продолжавшаяся в течение нескольких десятилетий, дает возможность наблюдать такие фундаментальные квантовые явления, как рождение и смерть фотона, квантовую запутанность, квантовые скачки, квантовую
телепортацию, реализовать квантовые логические операции с одиночными ионами и, наконец, перейти к практическому воплощению идеи квантового компьютера и
управления процессами в квантовых системах. The Nobel Prize in Physics 2012 was awarded jointly
to Serge Haroche and David J. Wineland for their research
in the field of quantum optics with formulation
«for ground-breaking experimental methods that enable
measuring and manipulation of individual quantum
systems». The «ground-breaking experimental me thods»
development, which lasted for several decades, made it
possible to observe such fundamental quantum phenomena
as birth and death of a single photon, quantum
entanglement, quantum jumps, quantum teleportation,
to realize quantum gates with single ions and, finally, to
start the practical realization of the quantum computer
idea and the control of the processes in quantum systems.