У поєднанні з природою справа людини живе вічно (до 150-річчя від дня народження Ф.Е. Фальц-Фейна) - Гавриленко, В.С.; Дрогобич, Н.Ю. (Вісник НАН України, 2013)
28 квітня 2013 р. виповнюється 150 років від дня народження Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна —
видатного громадського діяча, великого землевласника Таврійської губернії та Дніпровського повіту,
успішного вівчаря і коняра, засновника природоохоронних об’єктів і територій у маєтку «Асканія-
Нова», благодійника, неординарної та надзвичайно енергійної особистості. Сучасники ставилися до
нього з особливою повагою, але згодом, на жаль, настав період обмови і забуття. Ще якихось сорок років
тому не можна було відкрито говорити про Фрідріха Едуардовича бодай щось позитивне. Нині прийшов
час збирати каміння, настала пора покути й відновлення інтересу до цієї непересічної особистості.
Заповідне дитя Ф.Е. Фальц-Фейна — Біосферний заповідник «Асканія-Нова» — сьогодні з гордістю
носить його ім’я. 28 апреля 2013 г. исполняется 150 лет со дня рождения Фридриха Эдуардовича Фальц-Фейна — видного
общественного деятеля, крупного землевладельца Таврической губернии и Днепровского уезда, успешного
овцевода и коневода, основателя природоохранных
объектов и территорий в имении «Аскания-Нова»,
благотворителя, неординарной и весьма энергичной
личности. Современники относились к нему с большим уважением, но впоследствии наступил период
клеветы и забвения. Еще каких-то сорок лет назад
нельзя было открыто говорить о Фридрихе Эдуардовиче в положительном контексте. Сейчас пришло время собирать камни, наступила пора покаяния и возобновления интереса к этому незаурядному человеку.
Заповедное детище Ф.Э. Фальц-Фейна — Биосферный заповедник «Аскания-Нова» — сегодня с гордостью носит его имя. April 28, 2013 marks the 150th anniversary of Friedrich
Eduardovich Falz-Fein — a prominent public figure, a
large landowner in Taurian province and Dnieper district,
successful sheep farmer and horse breeder, the
founder of the environmental protection facilities and
areas in the estate Askania Nova, philanthropist, remarkable
and very energetic personality. Contemporaries regarded
him with great respect, but subsequently entered
a period of slander and oblivion. Even forty years ago, it
was impossible to speak openly about Falz-Fein in a positive
context. Now it is a time to gather stones, a time for
repentance and revival of interest to this outstanding
man. Warren child of Falz-Fein — Biosphere Reserve
«Askania Nova» — today proudly bears his name.