Залежність тривалості функціонування і продуктивності трав’янистих рослинних угруповань від їхнього видового складу - Кохан, Т.П. (Промышленная ботаника, 2011)
Результати багаторічного вивчення розвитку видів рослин у складі трав’янистих угруповань показали позитивний вплив багатокомпонентного складу на продуктивність надземної маси та на тривалість їх функціонування у травостої. Розробені варіанти рослинних угруповань рекомендуються для відновлення малопродуктивних порушених земель у Степовій зоні України. Найвищою продуктивністю надземної маси та стійкістю видового складу характеризуються варіанти рослинних угруповань, розроблені для поліпшення остепнених лук Elytrigia trichophora + Bromopsis riparia + Lolium multiflorum + Poa angustifolia + Мelilotus albus + Medicago sativa – 501,0 г/ м² або 5,0 т/га і типових степів Elytrigia intermedia + Agropyron pectіnatum + Arrhenatherum elatius + Onobrychis viciifolia + Medicago sativa – 488,0 г/м² або 4,9 т/га. За біогосподарською оцінкою надземної маси найбільш збалансованим за вмістом бобового компоненту є варіант Elytrigia trichophora + Bromopsis inermis + Medicago sativa + Poa angustifolia + Lolium multiflorum+ Melilotus albus (15%). The many-years study of plant species developing within herbaceous communities has found that a multicomponent composition has a positive impact on productivity of the top mass and duration of functioning in the grass stand. The elaborated options of plant communities are recommended for restoration of unproductive damaged lands in Ukrainian steppe zone. Plant communities developed to improve steppe meadows Elytrigia trichophora + Bromopsis riparia + Lolium multiflorum + Poa angustifolia + Мelilotus albus + Medicago sativa – 501,0 g/m² or 5,0 t/ha and type steppe Elytrigia intermedia + Agropyron pectіnatum + Arrhenatherum elatius + Onobrychis viciifolia + Medicago sativa – 488,0 g/m² or 4,9 t/ha have the highest top mass productivity and persistent species composition. According to the geoponical assessment of the top mass the community Elytrigia trichophora + Bromopsis inermis + Medicago sativa + Poa angustifolia + Lolium multiflorum + Melilotus albus is the most balanced on the content of legume component (15 %).