Протиерозійно впорядкований агроландшафт як охоронний захід з відновлення екосистем - Зуза, В.О.; Погромська, Я.А.; Зуза, С.Г. (Промышленная ботаника, 2011)
Розглянуто роль лісових смуг у впорядкованому агроландшафті, що створюють сніговий шлейф у зоні їхньої дії, а також призводять до накопичення та збереження вологи, зменшення швидкості вітру і виносу дрібнозему, що у свою чергу зменшує ерозію та дефляцію ґрунту і дозволяє отримувати на міжсмугових площах високі та стабільні врожаї сільськогосподарських культур. The role of forest strips in sorted agricultural landscape, creating a plume of snow in the area of their growth, which results in accumulation and preservation of moisture, wind speed reduction and small soil particles removal, and which in its turn reduces soil erosion and deflation and ensures high and stable yields of crops in between forest strips.