Біомаркери стану дібров на південному сході України - Суслова, О.П.; Приходько, С.А. (Промышленная ботаника, 2011)
Наведено результати комплексного дослідження вододільних дібров Маяцького лісництва, що дозволило виділити ядра флорокомплексів нанорівня. Вони сформовані популяціями видів з високою частотою трапляння і проективного покриття та є індикаторними видами стану екосистеми на першій стадії рекреаційної дигресії сухих вододільних дібров на розвинутих чорноземах. Флорокомплекс включає чотири основні види: Stellaria hippoctona (Czern.) Klokov, Viola odorata L., Galium odoratum (L.) Scop., Pulmonaria obscura Dumort. Виявлений флорокомплекс може слугувати біомаркером стану дібров за умов рекреаційного навантаження на південному сході України. The article presents the results of a comprehensive study of watershed oak-woods of Mayacky forestry which allowed to select nuclei of floristic systems of the nanoscale. They are formed by populations of species with high occurrence and projective cover frequency and are indicator species of an ecosystem state in the first stage of recreational digression of dry watershed oak-woods on developed chernozem. The floristic system includes four main species: Stellaria hippoctona (Czern.) Klokov, Viola odorata L., Galium odoratum (L.) Scop., Pulmonaria obscura Dumort. The floristic system revealed is considered to be a biomarker of oak-woods state in conditions of recreational load in south-eastern Ukraine.