Динаміка накопичення підстилки на низинних луках Лівобережного Лісостепу України - Орлова, Л.Д. (Промышленная ботаника, 2011)
Проведено дослідження запасів підстилки на низинних луках Лівобережного Лісостепу України. Вказано, що її накопичення знаходиться в межах 33,1 – 580,1 г/м². Умовно запаси показника поділили на три групи. Залежно від погодних умов року на луках утворюється маса підстилки тієї чи іншої групи з певним вмістом сухої речовини. Виявлено, що в дослідженому регіоні кількість підстилки на 12,0 % більше, ніж на луках степової зони, які прилягають до неї. Запаси енергії на обстежених ділянках коливалися в інтервалі 102,6 – 1593,0 ккал/м². Показано, що певний ступінь охорони сприяє більшому накопиченню підстилки. Litter stocks in the lowland meadows of the Left-Bank Forest-Steppe of Ukraine have been studied. It has been shown that its accumulation within 33,1-580,1 g/m². The index stocks have been conventionally divided into three groups. Depending on weather conditions the mass of litter of a certain group (with a particular dry matter) is formed on the meadows. It has been found out that in the investigated region the amount of litter is 12.0 % more than in the meadow steppe zone adjacent to it. The stocks of energy in the surveyed areas varied in the range 102.6-1593.0 kcal / h. It has been proved that protection ensures accumulation of greater amount of litter.