Хімічна детоксикація субстратів шахтного хвостосховища Криворіжжя - Савосько, В.М. (Промышленная ботаника, 2012)
Методами модельних експериментів досліджували можливість використання водогінної води; 0,002 Н розчин Трилону Б; 0,001 % розчин гуматів; простого суперфосфату та крейди для детоксикації субстратів шахтного хвостосховища. Встановлено, що для практичного використання доцільно застосовувати наступну схему попередньої хімічної детоксикації субстратів шахтних хвостосховищ: внесення крейди у дозі 3 т фізичної маси на 1 га при 18 днях інкубації. We have investigated by methods of model experiments the potential use of water supply; 0.001 H solution of complexone III (versene); 0.001% solution of humates; simple superphosphate and chalk for detoxification of the mine tailings substrates. It has been found that the following practical scheme of a previous chemical detoxification of mine tailings substrates should be used: application of chalk at a dose of 3 tons of individual weight per 1 ha at 18 days of incubation.