Онтоморфогенез тропічних і субтропічних рослин в умовах захищеного ґрунту - Ткачук, Л.П.; Усольцева, О.Г.; Великоридько, Т.І. (Промышленная ботаника, 2012)
Досліджені особливості онтоморфогенезу 4 видів тропічних і субтропічних рослин в умовах захищеного ґрунту. В розвитку рослин встановлено 2 періоди: віргінільний та генеративний з віковими станами, в яких інтродуценти чітко різняться за морфологічними ознаками та фенологічними ритмами. Лише у Rиеllіа graecizans Ваkеr після 5 років спостережень відмічено перехід рослин до сенільного періоду розвитку, який завершується втратою рослин, що компенсується насіннєвим розмноженням і самосівом. Тривалі спостереження за рослинами Аgарапthиs аfricanus (L.) Ноffm., Murraya paniculata Jасq., Raphiolepis umbellata (Тhunb.) C.K. Schneid (15–20 років) не виявили ознак старіння і втрати декоративності. Виявлення особливостей росту і розвитку рослин дозволяє використати одержані дані при складанні рекомендацій і технологічних карт з догляду за рослинами різних вікових станів. The specific features of ontomorphogenesis in four species of tropical and subtropical plants have been studied under the conditions of glasshouses. We have determined two periods of plant development: virgin and generative, each consisting of the age states, at which the introduced plants differ distinctively by their morphologic features and phenological rhythms. Only Ruellia graecizans Baker was observed to be passing in five years of observations to the senile development period, finishing with the plant loss, compensated by the seed propagation and self-seeding. In the course of long-term (15-20 years) observations over such plants as Agapanthus africanus (L.) Hoffm., Murraya paniculata Jacq., Raphiolepis umbellata (Thunb.) C.K. Scheid we have not noted in plants the indications of ageing and loss of ornamental features. These specific features of the plant growth and development, detected by us, are applicable in recommendations and technological charts on attendance of the different age state plants.