Використання морфології воскового нальоту поверхні листків у визначенні видів роду Berberis L. - Мітіна, Л.В. (Промышленная ботаника, 2012)
Встановлено, що для видів Berberis amurensis Maxim, B. vulgaris L., B. julianae C.K. Schneid, B. darwinii Hook. існують видоспицефічні ознаки в будові воскового нальоту листків. Так, у листопадних видів щільність покриття воском поверхні листкової пластинки набагато менша, ніж у вічнозелених. Його морфологічна будова у перших складається із з паличок і гілочок, ниткоподібних утворень і дрібних зерен, розташованих на поверхні епідермісу. У вічнозелених видів – з округлих грудочок, занурених у товщу майже рівномірного суцільного воскового шару, який зверху вкритий зрідка розташованим кристалічним воском, а також нерівно крайніх пластин. Відмічено, що у виду B. julianae продихи суцільно залиті воском і транспірація відбувається через мікроотвори. У виду B. darwinii дихання проходить за рахунок щілин у шарі воску. Продихи у листопадних видів відкриті, добре диференційовані на поверхні листків, захищені кутикулярним валиком, щільно вкритим воском. Вищезазначені особливості воскового нальоту листків можна використовувати в якості додаткових систематичних ознак при визначенні видів роду Berberis L. It has been found that there are species specific characters of Berberis amurensis Maxim, B. vulgaris L., B. julianae C.K. Schneid, B. darwinii Hook., lying in the structure of the leaf wax coating. So, the density of wax coating on the leaf blade surface in deciduous barberry species is much smaller than in evergreen ones. The morphological structure of wax coating of the deciduous species consists of sticks and twigs, thread-like structures and small grains located on the surface of epidermis. In the evergreen species wax coating structure consists of rounded lumps, embedded in the thick of an almost uniform solid wax layer, which is covered with a sparsely located crystalline wax, and also with irregular margined plates. We also have found that in B. julianae stomata are completely filled with wax and transpiration occurs through micropores. In B. darwinii breath passes through cracks in the wax. Stomata in the deciduous species are open, well differentiated on the surface of leaves and are protected by the cuticular wall, densely covered with wax. Therefore, the above mentioned features can be used as additional taxonomic characters in determining of species of the genus Berberis L.