Моделі та методи забезпечення функціонування конкурентного ринку електричної енергії в Україні (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 26 грудня 2012 року) - Блінов, І.В. (Вісник НАН України, 2013)
Наведено огляд результатів досліджень з розроблення рольових моделей конкурентного ринку електричної енергії України, методів конкурентного відбору виробників та постачальників електроенергії, розв’язання задачі оптимізації балансу активних потужностей на балансуючому ринку електричної енергії, методів визначення витрат електростанцій на підтримання стану готовності до надання допоміжних послуг з регулювання частоти й напруги в ОЕС України. Приведен обзор результатов исследований по разработке ролевых моделей конкурентного рынка электрической энергии Украины, методов конкурентного отбора производителей и поставщиков электроэнергии, решения задачи оптимизации баланса активных мощностей на балансирующем рынке электрической энергии, методов определения потерь электростанций на поддержание состояния готовности к оказанию вспомогательных услуг по регулированию частоты и напряжения в ОЭС Украины. The article describes the results of research of the role models development of the competitive market of electricity of Ukraine, the methods of competitive selection of electricity generators and suppliers, the balance optimization of active power on the balancing electricity market, the methods for determining of power losses for maintaining the state of readiness for providing the ancillary services for frequency and voltage control in the power system of Ukraine.