Нові функціональні можливості наноструктурованих оксидних магнетиків (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 15 травня 2013 року) - Товстолиткін, О.І. (Вісник НАН України, 2013)
У доповіді висвітлено нові ефекти, виявлені експериментально в композитних тонкоплівкових структурах на основі певного класу оксидів – оксидів ABO3 зі структурою перовскіту. Вагомі результати в
цьому напрямі почали з’являтися лише останніми роками, коли успіхи в галузі тонкоплівкових технологій уможливили приготування високоякісних плівок багатокомпонентних матеріалів. Особливу увагу
приділено роботам, які виконуються за участю науковців Інституту магнетизму НАН України та
МОН України і дають змогу виявити нові якості штучних оксидних структур, а також створити лабораторні макети магніто-керованих пристроїв. В докладе освещены новые эффекты, которые были
экспериментально обнаружены в композитных тонкопленочных структурах на основе определенного класса оксидных материалов — оксидов ABO3 со структурой перовскита. Важные результаты в этом направлении начали появляться только в последние годы,
когда успехи в области тонкопленочных технологий
сделали возможным изготовление высококачественных пленок многокомпонентных материалов. Особое
внимание обращается на работы, выполняемые с участием научных сотрудников Института магнетизма
НАН Украины и МОН Украины и позволяющие обнаружить новые качества искусственных оксидных
структур, а также создать лабораторные макеты магнитоуправляемых устройств. The report concentrates on elucidation of new effects
which were experimentally revealed in composite thinfilm
structures based on a certain class of oxide materials —
ABO3 perovskite oxides. Important results in this direction
started to appear only in recent years when advances
in thin-film technologies have made it possible to fabricate
high-quality multicomponent films. A special attention
is paid to the works which are performed with the
participation of the scientists of Institute of Magnetism
of NAS of Ukraine and MES of Ukraine and which allowe
revealing qualitatively new functionalities in artificial
oxide structures and developing prototypes of magnetically
tuned devices.