Взаємодія мікроелементів: біологічний, медичний і соціальний аспекти - Трахтенберг, І.М.; Чекман, І.С.; Линник, В.О.; Каплуненко, В.Г.; Гуліч, М.П.; Білецька, Е.М.; Шаторна, В.Ф.; Онул, Н.М. (Вісник НАН України, 2013)
В огляді наведено аналіз основних сучасних даних літератури та власних досліджень авторів щодо
взаємодії мікроелементів у біологічному, медичному і соціальному аспектах. Епідеміологічні й експериментальні дослідження показали, що взаємодія мікроелементів виявляється через синергічні та антагоністичні ефекти. Подальше ґрунтовне вивчення взаємодії мікроелементів допоможе розв’язати проблему профілактики негативного впливу на організм біометалів, попередження та лікування спричинених
ними захворювань. В обзоре обобщены основные современные данные
литературы и собственных исследований авторов о
взаимодействии микроэлементов в биологическом,
медицинском и социальном аспектах. Эпидемиологические и экспериментальные исследования показали,
что взаимодействие микроэлементов проявляется
синергическими и антагонистическими эффектами.
Основательное изучение взаимодействия микроэлементов поможет решить проблему профилактики негативного влияния на организм биометаллов, предупреждения и лечения вызванных ими заболеваний. The main contemporary data of scientific literature
and authors’ own researches on an interaction of microelements
in biological, medical, and social aspects are represented
in the review. Epidemiological and experimental
studies showed that interaction of microelements was
represented by synergic and antagonistic effects. A thorough
study of interaction of microelements may help to
solve problems of a prophylaxis of negative influence of
biometals on the organism, prevention and treatment of
diseases caused by them.