Соціально-економічні тенденції та «піраміда технологічного розвитку» - Буравльов, Є.П.; Шевченко, М.М. (Вісник НАН України, 2013)
Міжнародний економічний форум у Давосі 2011 р., який проходив під девізом «Загальні норми для
нової реальності», став помітною подією. Саме на ньому світова економічна еліта визнала надзвичайну
важливість на нинішньому етапі нових механізмів формування світового господарського комплексу. На
жаль, людство ще не усвідомило наслідки поточної економічної кризи, і тому не тільки лишається, а й
зростає загроза її поглиблення і трансформації в кризу соціальну, паростки якої вже проявляються в
Північній Африці та на Близькому Сході. Ще більша небезпека може виникнути в перспективі, коли
економічна і соціальна криза переростатиме в кризу поколінь, адже вже сьогодні окреслилася тенденція
щодо розв’язання нинішніх проблем за рахунок майбутніх поколінь. Посилює занепокоєння й опублікована нещодавно доповідь МВФ «Глобальні ризики». Її висновки досить песимістичні: «наявні сьогодні системи життєзабезпечення, які ми успадкували з ХХ ст., не здатні управляти ризиками ХХІ ст.». Тому
не статки окремих родин, а здобутий авторитет країни у світі, її обороноспроможність та здатність
до раціонального господарювання стануть головною естафетою, яку теперішнє покоління передасть прийдешньому.