Намистини - воїнські амулети III—IІ ст. до н. е. - Дзенладзе, О.С.; Симоненко, О.В. (Археологія, 2010)
Розглядаються знахідки своєрідного кінського спорядження ІІІ—ІІ ст. до н. е. з пам’яток Північного Причорномор’я та Північно-Західного Кавказу, у складі якого є великі намистини з вічками, бронзові налобники, нагрудники та вудила з хрестоподібними насадками. Рассматриваются находки своеобразного конского снаряжения III-II в. до н. э. из достопримечательностей Северного Причерноморья и северных-Западного Кавказа, в составе которого есть большие бусины с ячейками, бронзовые налобники, нагрудники и удила с крестообразными насадками. We consider the findings of a kind horse equipment III-II century. BC. sights of the Northern Black Sea and Norht-West Caucasus, within which are large beads of eyes, bronze pads on forehead, bibs and bits of cruciform nozzles.