Конвергенція та дивергенція в регіональній економіці - Науменко, Ж.Г. (Економічні інновації, 2013)
У статті розглядаються поняття конвергенції та дивергенції. Розглядаються дві концепції конвергенції у рамках аналізу економічного зростання країн та регіонів, тобто поняття β-конвергенції та σ-конвергенції. Проаналізована можливість зв’язку між конвергенцією та міграцією населення. Автором зроблено припущення, що однією з основних причин диспропорційного розвитку регіонів є міграція населення між регіонами та між центром та периферією з високим рівнем людського капіталу. Зроблені висновки та запропоновані прикладні рекомендації щодо зменшення диспропорцій регіонального розвитку. The article deals with the concepts of convergence and divergence. The two concepts of convergence were identified in the framework of the analysis of the economic growth of countries and regions, ie the notion of β-convergence and σ-convergence. The possibility of link between convergence and migration were presented. The author has been suggested that the one of the major cause of disproportionate regional development is migration between regions and between the center and periphery with a high level of human capital. The conclusions and possible recommendations for reducing disparities were proposed.