Невідомі сторінки розвитку української бібліографії: кримознавчі студії 20-х років ХХ ст. - Назарчук, Т.Б. (Сіверщина в історії України, 2010)
У статті викладені передумови розвитку кримознавчої
бібліографії в 20-ті рр. ХХ ст. Розглянуто напрями роботи
Наукового товариства татарознавства, яке було створено
1922 р. Висвітлена діяльність в галузі бібліографії відомого
татарського письменника Г.М. Габдрахимова (Алі Рахіма),
подано характеристику його посібника «Матеріали для
бібліографії з татарознавства». Також розглянуто внесок у
систематизацію опублікованої спадщини з проблем історії та
етнографії кримських татар О.Н.-А. Акчокракли, історика і
дослідника татарської культури, одного із засновників нового
напряму в сходознавстві – вивчення історії та етнографії
кримських татар. Обґрунтовано необхідність у подальшому
пошуку і дослідженні бібліографічних проектів народознавства
того часу. Встатьеизложеныпредпосылкиразвитиякрымоведческой
библиографии в 20-е гг. ХХ века. Рассмотрены направления
работы Научного общества татароведения, созданного в
1922 г. Освещена деятельность в области библиографии
известного татарского писателя Г.М. Габдрахимова (Али
Рахим) и дана характеристика его пособия «Материалы для
библиографии по татароведению». Также рассмотрен вклад
в систематизацию опубликованного наследия по проблемам
истории и этнографии крымских татар О.Н.-А. Акчокраклы,
историка и исследователя татарской культуры, одного из
основателей нового направления в востоковедении – изучения
истории и этнографии крымских татар. Обоснована
необходимость в дальнейшем поиске и исследовании
народоведческих библиографических проектов того времени. The preconditions of the development of Crimea studies
bibliography of the 20th years of the ХХ century are expounded in
the article. The direction of the scientific society of Tatar Studies,
created in 1922 are considered in it. The activity is lighted up in area
of bibliography of the known Tatar writer G. М. Gabdrachimova (Ali Rachim) and the description of his manual «Materials for
bibliography on Tatar Studies» is given. The contribution to
systematization of the published legacy on issues of history and
ethnography of Crimean Tatars of O. N.-А. Akchokracly, historian
and researcher of the Tatar culture, one of the founders of new
direction in orientalism – crimeatatarstudies is also considered.
A necessity is grounded in a further searching and researching of
bibliographic projects of ethnologies of that time.