Нове дослідження останків із саркофага Ярослава Мудрого: попередні результати - Куковальська, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2010)
З метою проведення досліджень 10.09.09 р. вчетверте
було відкрито саркофаг Ярослава Мудрого в Софії Київській.
У скриньці, вилученій з саркофага, містилися кістки лише
одного скелета. Здійснено комплекс антропологічних,
анатомічних і рентгенологічних досліджень. З’ясовано, що
скелет належить жінці, похованій з Ярославом у саркофазі.
Місцезнаходження останків Ярослава залишається
невідомим, хоча щодо цього є певні припущення. Наразі
здійснюється пошук його останків, які, ймовірно, вивезені
наприкінці Другої світової війни в Америку. С целью проведения исследований 10.09.09 г. в четвертый
раз был открыт саркофаг Ярослава Мудрого в Софии Киевской.
В ящике, изъятом из саркофага, находились кости лишь
одного скелета. Осуществлен комплекс антропологических,
анатомических и рентгенологических исследований. Выяснено,
что скелет принадлежит женщине, похороненной с Ярославом
в саркофаге. Местонахождение останков Ярослава остается
неизвестным, хотя относительно этого есть определенные
предположения. Сейчас осуществляется поиск его останков,
которые, вероятно, вывезены в конце Второй мировой войны
в Америку. On September 10, 2009 for the purpose of research, the
sarcophagus of Yaroslav the Wise in St. Sophia of Kyiv was opened
for the fourth time. In the crate that was inside the sarcophagus the
bones of only one skeleton were found. The complex anthropological,
anatomical and X-ray examinations were conducted. It has been
found that the skeleton belonged to a woman that was buried with
Yaroslav in the sarcophagus. The location of Yaroslav’s remains is
unknown, though there are certain assumptions concerning this.
At present, the search of his remains is being carried out. which,
probably, were taken out to America at the end of World War II.