Морфологическое разнообразие листовых пластинок Populus nigra L. в условиях промышленных отвалов - Штирц, Ю.А. (Промышленная ботаника, 2013)
Проведено аналіз морфологічної різноманітності листкових пластинок Роpulus nіgra L. в умовах двох типів промислових відвалів. В основу аналізу було покладено представленість у вибірках листкових пластинок різних градацій відповідно значенню досліджуваних параметрів. За більшістю аналізованих параметрів відзначено збільшення морфологічної різноманітності листкових пластинок Р. nіgra у низці місцезростань: міський парк – породні відвали вугільних шахт – відвали розкривних порід. У несприятливих умовах зростання має місце дестабілізація більшої частини морфологічних ознак листкової пластинки цього виду. Істотне зростання прояву різноманітності при переході від більш сприятливих умов зростання до менш сприятливих відзначено для числового індексу верхівки та коефіцієнта асиметрії форми верхівки листкової пластинки Р. nіgra. Ознака подовженості, числовий індекс основи, коефіцієнт асиметрії форми основи, ознака псевдосиметрії форми листкової пластинки в цілому характеризуються помірним зростанням прояву різноманітності в умовах, що не відповідають оптимуму для цього виду. Незначне зростання прояву різноманітності при переході від більш сприятливих до менш сприятливих умов зростання виявлено для таких параметрів, як довжина та ступінь розрізаності краю листкової пластинки. Застосований метод аналізу морфологічної різноманітності листкових пластинок Р. nіgra може стати при аналогічному аналізі інших деревних рослин одним з методів біоіндикації та моніторингу стану навколишнього середовища. The analysis of morphological diversity of Populus nigra L. leaf blades was conducted in two types of industrial dumps. This analysis was based on representation of various gradations according to studied parameter values within the leaf blade samples. We observed the increasing morphological diversity of most analyzed features in P. nigra L. leaf blades from habitat to habitat as follows: a city park – coal mine dumps – overburden rock dumps. The most part of morphological features in this species are unstable under adverse growing conditions. When regarding habitats from more to less favorable conditions, we noted a significant increase in diversity manifestation for top numerical index and top shape asymmetry coefficient of P. nigra L. leaf blades. The feature of elongation, numerical index of base shape asymmetry, feature of the general leaf blade shape pseudosymmetry are characterized by a gradual increase in their diversity manifestation in suboptimal for this species growth conditions. An insignificant increase in diversity manifestation from more to less suitable habitats was noted for such parameters as leaf blade length and indentation. This method of research on P. nigra L. leaf blade morphological diversity when applied to other tree species can be regarded as one of the methods of biological indication and monitoring of the state of environments.