Приспособительные изменения корневой системы двух видов рода Pinus L. к эдафотопам породных промышленных отвалов степной зоны Украины - Коршиков, И.И.; Пастернак, Г.А.; Красноштан, О.В. (Промышленная ботаника, 2013)
Вивчено особливості морфоструктури і розташування кореневої системи у молодих (до 10 років) рослин P. sylvestris на крейдяних відвалах содового виробництва в Донбасі і на залізорудних відвалах Криворіжжя, а також P. pallasianа на цих відвалах. Показано, що у обох видів сосен на відвалах формується змішана коренева система зі слабко вираженим стрижневим коренем, з переважанням розгалужених поверхневих коренів. Основна маса коренів локалізована в 0–10 см шарі породи, що пройшла активну стадію фізико-хімічного вивітрювання. Деяка частина коренів проникає в більш глибокі горизонти породи, але більша частина їх не поширюється глибше 20 см. In this study, we established the features of morphological structure and location of the root system in young (below 10 years) P. sylvestris plants growing in the chalk dumps of soda production in Donbass and Kryvyi Rih iron ore dumps, and also those parameters in P. pallasianа in these dumps. It is shown that both pine species in the dumps form mixed root system with a weak taproot, with a predominance of branched surface roots. The bulk of the roots is localized in the 0–10 cm rock layer that has passed the active stage of physical and chemical weathering. A certain part of the roots penetrate into the deeper rock layers, but most of them do not extend deeper than 20 cm.